Пенсионер къта съкровище от 52 безценни шаха

71-годишният бургазлия Николай Колев има фигури от кристал, гипс и бронз. Търси златен шах!

Пенсионер от Бургас къта съкровище от уникални шахматни дъски. До момента е събрал 52 игри, повечето от които са изключителна рядкост. Фигурите му са уникати и дори собственикът им Николай Колев не знае каква е стойността им. Открил страстта си към шаха още когато работел като агроном.

Освен, че колекционира игрите, той е и добър шахматист. Николай е роден в Елховско, но от дълги години живее в Бургас. Работел е като докер на бургаското пристанище, след това е бил моряк в "Океански риболов". На Екватора получава званието "Славен моряк – делфин", а в кариерата си има повече от десет грамоти за "ударник". Прелитал е и Северния ледовит океан, от Аляска до Нагасаки, за което има свидетелство. След работа на кувейтски танкер, заради отровните газове, губи наполовина зрението си.

Всичко това не го отказва от любимото му хоби – шахматът, от което има десет спечелени турнира, включително и международен. Основател е на клуба за незрящи шахматисти в Бургас, а брайловият шах е един от колекцията му от 52 шаха, която събира от 20 г. Първият шах на Николай Колев е испански и оттам се запалва тръпката му. Има дъски от Перу, Сингапур, Китай, а в колекцията си няма само от злато и слонова кост, казва колекционерът. Фигурките са изработени от всякакви материали – гипс, глина, дърво, стъкло, бронз, желязо. Най-трудно се е сдобил с американския, за него е водил дълги преговори с негов приятел. Шахът е от гипс, а фигурките са с бради и мустаци. Въпреки че, се е отдал на пенсионерския си живот и днес, на 71 години, Николай не спира да колекционира шахове и активно да участва в турнири. Самият той, обаче не издава къде държи своето малко съкровище.