АБВ излиза на евровота с коалиция

Президентът Първанов обясни, че пълната листа на коалицията също щяла да стане ясна съвсем скоро

АБВ излиза на евровота с коалиция, чийто състав става ясен след броени дни. Тогава лидерът на гражданската инициатива Георги Първанов щял да обяви имената на „тези няколко формации”, каза самият той пред bTV, уверявайки за пореден път, че АБВ няма да става партия. На въпрос дали това твърдение важи и за след 25 май, когато са изборите за ЕП, президентът отговори лаконично и след кратка пауза – за периода след тази дата „решава самото АБВ какво ще се случи”, информира bTV.

Пълната листа на коалицията също щяла да стане ясна съвсем скоро. Авансово Първанов обясни, че тя била доминиращо гражданска - с малко представители на партиите, предимно с доказани професионалисти в своите сфери.

„Тези евроизбори стават референдум за съдбата на това управление – да има ли промяна или да останем зависими от задкулисието. Битката не е предрешена – както някои казват, че се свежда само до двамата играчи (Борисов и Станишев – бел. ред.), аз очаквам изненади на вота”, коментира още лидерът на гражданската инициатива.

Според него правителството към момента няма необходимото мнозинство. „То зависи от политиката на ГЕРБ, както и от непредсказуемото поведение на „Атака”, сега и от още един играч – Бареков и неговите трима депутати в НС. Няма засилване на управлението в държавата – 10 месеца бяха загубени, които са най-важните в един мандат и време за непопулярни оздравителни мерки”, обясни Първанов.

Той поддържа тезата си, че кабинетът „Орешарски” не изпълнява поетите предизборни обещания, особено във връзка с икономиката и създаването на нови работни места. Причината – още при разписването на план за 250 000 нови места за заетост не било ясно откъде ще дойдат те.

Освен това управляващите разбирали европейската теза за реиндустриализацията като теза за „реанимация”. По-важно било не да се опитва съживяването на индустриални гиганти като „Кремиковци” и „Химко”, а да се търсят новите възможности на производства, които да задържат младите хора в България.