Управляващите режат 2 от въпросите в референдума?

В началото на миналата седмица инициативен комитет внесе повече от 560 000 подписа в подкрепа на искането за национално допитване

Управляващите обмислят да премахнат два от трите въпроса за референдума по изборното законодателство, предложен от президента Росен Плевнелиев. Това става ясно от информация в утрешния брой на вестник „Сега“.

Много е вероятно въпросите за задължителното и електронното гласуване да отпаднат и да остане само този за мажоритарния вот. Юристи от мнозинството коментираха, че въпросът за задължителното гласуване не може да се решава чрез референдум. И напомниха, че според конституцията вотът е неотменимо право, а за промяната или отмяната на подобни права може да се произнася само Велико народно събрание. От своя страна Законът за референдумите не позволява да се подлагат на допитване проблеми от компетенциите на ВНС. 

За електронното гласуване пък има решение на Конституционния съд, според което то може да се прилага само при достатъчни гаранции за тайната на вота. Такива обаче към този момент не могат да бъдат дадени. 

Много вероятно е референдум да се проведе само и единствено по въпроса дали част от депутатите да се избират мажоритарно. В БСП и ДПС обаче са на мнение, че този въпрос е много неясен, тъй като не е казано конкретно колко точно да са те. Юристи от мнозинството коментираха, че е възможно да има някаква нова редакция на този въпрос. 

Припомняме ви, че в началото на миналата седмица инициативен комитет внесе повече от 560 000 подписа в подкрепа на искането за национално допитване. Ако 500 000 от тях са валидни, допитването става задължително. Шефът на комитета проф. Георги Близнашки призова депутатите да решат, че референдумът ще се проведе заедно с евровота. Управляващите обаче са категорично против подобно съчетаване и са твърди в намерението си референдумът да се проведе след изборите за европарламент. Към момента подписката са проверява от ГРАО.