ГЕРБ: Международната изолация на Русия стана очевидна

От партията обвиниха БСП, че повтаря опорните точки на Кремъл

Международната изолация на Русия стана очевидна в Съвета за сигурност на ООН, където тя единствена застана зад действията си в Крим и предстоящото анексиране на украинска територия. Нито една друга държава не подкрепи Москва, а Китай се въздържа. Такова безпрецедентно за XXI век погазване на международното право не може да остане без последици от страна на международната общност, която смята провеждащия се днес референдум в Крим за незаконен и нелегитимен. Това се посочва в позиция на политическа партия ГЕРБ.

От там припомнят и решението на Европейския Съд по правата на човека от 13 март 2014 относно прилагането на Правило 39 на Регламента на ЕСПЧ, в съответствие с което Руската федерация е задължена да се въздержа от каквито и да е военни действия срещу гражданите на Украйна на територията на Украйна.

Изненадващо е, че в позицията на БСП няма нито една дума за референдума в Крим. Напротив, в позицията си БСП повтаря пропагандните клишета на Москва относно руската военна операция в Крим. С недоказани обвинения  се представят властите в Киев като профашистки и екстремистки, посочват още от ГЕРБ. От там допълват, че партията поддръжа териториалната цялост и суверенитета на Украйна и настоява за спазването на международните договори, особено Меморандума от Будапеща от 1994г., по който и Русия е гарант.

ПП ГЕРБ подкрепя възможно най-скорошното подписване на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна заедно с пакета от мерки за икономическо стабилизиране на страната.

„Поддържаме ЕС и международната общност в търсене на мирно решение на кризата и настояваме за мерки за намаляване на напрежението. Призоваваме за спазване на европейските норми на зачитане на правата на всички украински граждани, независимо от техния етнически произход, включително на правата на българското национално малцинство“. Това става ясно още от позицията на ГЕРБ.

В български интерес е мирното решение на конфликта в Украйна и взаимноизгодното сътрудничество с Русия, което не е базирано на мисленето от Студената война и противопоставянето Изток-Запад.

Българското правителството не трябва да всява паника в обществото по повод евентуални икономически санкции срещу Русия, от които могат да пострадат всички проекти, включително и  Южен поток. Управляващите следва да направят конкретни и реалистични разчети за възможните загуби и начини за компенсирането им, използвайки солидараността на ЕС.