Започва посещението на президента във Великобритания

Плевнелиев ще бъде приет утре от Кралица Елизабет Втора

Днес започва тридневното посещение на президента Росен Плевнелиев във Великобритания. Визитата е наситена с официални срещи, най-атрактивната от които е с британския монарх. Кралица Елизабет Втора ще приеме Росен Плевнелиев във вторник. По-важните разговори обаче ще бъдат извън Бъкингамския дворец.

Българкият президент ще се срещне с вицепремиера Ник Клег и с британския външен министър Уилям Хейг. Очаква се съгласуване на позициите не само по горещи точки, като Украйна, но и изясняване на други, важни за България въпроси. Сред тях е искането на британското правителство Европейският съюз да преразгледа принципа на свободно движение на хора и да ограничи правата на имигрантите от други страни-членки, информира БНР.

В понеделник президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти и с председателя на Камарата на общините в Британския парламент Джон Бъркоу.

Аудиенцията при кралицата е изключително личен акт и протича по строго установен протокол. Преди началото на разговора се допуска единствено кралски фотограф, а по време на срещата, при необходимост, присъства единствено преводач, като не се водят никакви записки. Обикновено тя приключва в рамките на 20 минути. Очаква се във вторник Плевнелиев да бъде посрещнат и въведен в Бъкингам от най-малкия син на Елизабет Втора - принц Едуард, граф на Уесекс, адютантът на кралицата и управителят на Двореца. Те ще го придружат до Боу Руум (Bow Room), след което Адютантът ще отведе президента при кралицата. Очаква се по време на срещата Росен Плевнелиев да покани Елизабет Втора да посети страната ни в удобно за нея време. Преди него единственият български държавен глава с аудиенция при английската кралица е Петър Стоянов. Тя го приема през 2001 г., припомня Дарик радио.

Росен Плевнелиев ще кацне в Лондон в момент, когато антибългарската кампания в жълтата британска преса позатихна заради несбъдналите се предсказания, че самолети, пълни с имигранти от София и Букурещ ще започнат да пристигат във Великобритания след първи януари.

И двете страни сега искат да наблегнат на позитивното в двустранните им отношения. В официалното съобщение на британското правителство се казва, че фокус на разговорите на президента Плевнелиев ще бъдат икономическите възможности от взаимен интерес за Обединеното кралство и България. Държавният глава пристига в Лондон начело на голяма бизнес делегация, в която са представени близо 30 български фирми.