Младите полудяха по бързите срещи

Пловдив Лайф

17-03-2014, 11:06

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Един феномен, набрал скорост

Спийд дейтинг (Бързи срещи) се заражда през 1999 г. в САЩ като нов формат за запознаства между евреи в Лос Анджелис.

Същността на този тип срещи се състои в това човек да се запознае с 10-15 души от противоположния пол, които също са необвързани и търсят нови запознанства. За целта се събират равен брой мъже и жени от една възрастова група и всеки има от 3 до 8 минути за самостоятелен разговор с всеки един от представителите на противоположния пол. Контакти за връзка по време на срещите не се разменят, за да се избегнат неудобни ситуации. В края на срещите всеки участник попълва карта, в която отбелязва с кои от участниците от противоположния пол иска да се срещне отново. При съвпадение на интерес от другата страна, организаторите свързват тези участници, след което те самостоятелно продължават комуникацията помежду си. Успехът на спийд дейтинг-а е феноменален - статистиката сочи, че приблизително половината от участниците в този тип запознанства откриват своя партньор благодарение на тях, а 95% от мъжете и 80% от жените остават с положителни впечатления от срещите и желаят да повторят участието си.

Всъщност благодарение на спийд дейтинг само за една вечер вие се запознавате с 10-15 потенциални партньори на вашата възраст, които също търсят своята половинка – нещо което в ежедневието на повечето хора се случва за период от няколко месеца.

От психологична гледна точка това е напредък в сравнение със запознанства по интернет където контакта е виртуален а зад кодовото име не се знае дали се крие описания човек. Така разочарованията са по-малко а вероятността за имагинерни представи по-редуцирана. Въпреки тези недостатъци и ограниченото време прави впечатление желанието на изпадналите в социална изолация млади хора да имат близки и реални контакти помежду си, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.