Обявяват ръководството на ЦИК на 20 март?

Изслушаха 24 кандидатури за представители в изборната комисия

На 20 март се очаква Народното събрание да избере председател, заместник-председатели и секретар, а президентът да назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде Агенция „Фокус”.

“Оттук-нататък имат думите парламентарно представените политически сили, да предложат окончателно кандидатурите си за ръководство на бъдещата ЦИК, пред Народното събрание, и за членове при президента, който има пълномощия да назначи членовете на ЦИК, както и извън парламентарно представените, но представени в Европейския парламент, партии също ще имат представител в бъдещата ЦИК”, обясни народният представител от ПГ на ДПС Четин Казак. На 18 март в 18.00 часа изтича срокът за тези действия.

Днес са представени много авторитетни кандидатури , с дълъг професионален опит и с опит в изборното законодателство и изборния процес, като цяло; дългогодишни членове на ЦИК и във форматите й, или пък участници в различни избори на ниво районни или секционни избирателни комисии. Това стана ясно от думите на Казак. Той добави:

„Имаше кандидатури, издигнати от редица авторитетни неправителствени организации с дълъг опит. Мисля, че бъдещата ЦИК ще бъде съставена от доста добре подготвени кадри”.

На въпрос, каква е процедурата оттук-нататък, Казак заяви: „Утре изтича срокът за внасяне на окончателните кандидатури за ръководство на ЦИК. 20 март е последният срок, предвиден в Изборния кодекс за избиране, съответно и назначаване, на членове на ЦИК, така че очаквам тогава Народното събрание да избере председател, заместник-председатели и секретар. Очаквам, президентът да назначи с указ останалите членове на ЦИК”.

По-рано днес правната комисия в Народното събрание изслуша номинациите на партиите в парламента и тези с представители в Европейския парламент за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). 24 кандидатури за представители в изборната комисия са постъпили в правната комисия на законодателния орган, пише Нюз.бг.