Почина Димитър Досев

Режисьорът издъхна в ранните часове на вчерашния ден

В ранния следобед на 16 март почина доайенът на вариететните артисти у нас – режисьорът Димитър Досев. Последните години, след два изкарани инсулта, той беше настанен по собствено желание в Дом за възрастни хора в кв. „Захарна фабрика” в столицата.

Досев е един от най-известните режисьори на вариететни програми от социалистическото минало. Специализирал е в Чехия, приятел и съратник на илюзиониста Астор, любимец е  на покойния бивш председател на Българския олимпийския комитет (БОК) Иван Славков. По морето почти няма барове и казина, където да не е поставял атрактивните си спектакли.

За това как е попаднал във ВИТИЗ режисьорът разказваше:

„Завърших гимназия и кандидатствах във ВИТИЗ - с огромно желание, но нямах понятие от нищо. Отидох на кандидатстудентския изпит с кърпени панталони и едни гуменки. Другите - изтупани, лъснати. Притесних се. Излязох на двора да пия вода. ВИТИЗ не беше там, където е сега, имаше чешма в двора. Там седеше един човек. Пита ме - бе момче, какво ти е, пребледнял си. Викам му - байчо, понеже реших, че е чистач - байчо, виж ме бе, къде съм тръгнал на изпит да се явявам. И той ми казва - я се стегни и влизай вътре. Като излизам на сцената за изпита си, “байчото” седи на първия ред, оказа се председателят на комисията. Това беше Филип Филипов, може би най-добрият педагог и театрал. Само той знаеше тайната ми - че живея във Връбница и трябва да стана в 3-4, за да отида на лекции. Извиняваше ми всички отсъствия и закъснения. Той направи така, че да завърша вариететна режисура в Чехия”.