Бихте ли летели в самолет без прозорци?

Нововъдението вероятно ще стане факт до 2018 г.

Последният полет на самолета “Конкорд” постави край на използването на свръзвукови самолети в пътническите полети. Това обаче може да се промени до няколко години.

Базираната в американския град Бостън компания Spike Aerospace обмисля да пусне през 2018 г. първия си свръхзвуков самолет. Той ще взима разстоянието между Лондон и Ню Йорк за по-малко от 4 часа. Машината ще разполага с между 12 и 18 места, пише британският вестник „Телеграф”.

Интересните новини не приключват до тук. Първите скици показват, че тялото на машината ще бъде лишено напълно от прозорци. Това ще позволи теглото на самолета да бъде намалено. Промяната същото така ще помогне на пътниците да си почиват по-добре, тъй като те няма да бъдат безпокоени от външни фактори като слънцето.

Прозорците ще бъдат заместени от монитори. На тях ще се излъчва картината отвън, която ще бъде снимана с камери, разположени от външната страна на самолета. Това няма да е единственото приложение на екраните – на тях ще могат да бъдат пускани фирми, изображения, правени презентации и др.

Освен всичко, нововъведението ще позволи използването на по-малко гориво. Което ще доведе до по-ниски цени на полетите.