19 предсказания, които така и не се сбъднаха

За добро или за лошо

Когато в света се появи нещо ново, без значение в коя сфера, независимо от качествата и потенциала си то често среща крайно негативни реакции и предположения за пълен провал. Вероятно причината за този тип негативно настроение се корени в това, че не всеки е готов да приема генерални промени в живота и чрез отричането на новото демонстрира защитна реакция. Така или иначе, повечето изобретения, които днес използваме непрекъснато, преди години са били гледани с нескрита неприязън и неодобрение и по техен адрес са изсипвани предсказания за пълен провал. Е, повечето от тях не са се сбъднали. Вижте няколко примера.

1. "Няма дори минимална индикация, че ядрената енергия ще бъде използвана с търговски цели." Алберт Айнщайн, 1932 г.

2. "Не харесваме звука им, а и китарите в музиката постепенно излизат от мода.", обяснението на звукозаписна компания Decca за отказа им да подпишат с The Beatles, 1962 г.

3. "Този "телефон" има твърде много недостатъци, за да бъде сериозно считан за подходящ за комуникация. Устройството не представлява интерес за нас.", вътрешен разговор на Western Union, 1876 г.

4. "Рейгън просто няма вид на президент.", изпълнителният директор на United Artists, след като отказват да дадат главната роля на Роналд Рейгън във филма "The Best Man".

5. "Пътуването с железопътен транспорт с висока скорост не е възможно, защото пътниците няма да могат да дишат и ще умрат от асфикция." д-р Дионисий Ларднър, 1830 г.

6. "Мисля, че има пазар точно за пет компютъра.", Тома Уотсън, председател на IBM, 1943 г.

7. "Ще се докаже, че рентгеновите лъчи са измама.", Лор Кевин, президент на кралското общество, 1883 г.

8. "Всеки, който има контакт с обекта, ще осъзнае, че e пълен провал.", Хенри Мортън, президент на технически институт "Стивънс" в разговор за електрическата крушка на Едисън, 1880 г.

9. "Конят ще е вечен, но автомобилът е просто мимолетна новост.", президентът на Michigan Savings Bank, който съветва адвоката на Хенри Форд да не инвестира във Ford Motor Co., 1903 г.

10. "Телевизията няма да изтрае дълго, защото хората скоро ще се уморят да се взират в някаква кутия всяка вечер.", Дарил Занук, продуцент в 20th Century Fox, 1946 г.

11. "Никой няма да плати много пари, за да стигне от Берлин до Потсдам за един час, като може да язди коня си за един ден безплатно." Крал Уилям първи за влаковете, 1864 г.

12. "Няма причина всеки човек да има компютър у дома си.", Кен Олсън, президент, председател и основател на Digital Equipment Corporation (DEC) в разговор по време на събитието World Future Society в Бостън, 1977 г.

13. "Ако активното пушене действително изиграва някаква роля във формирането на рака на белите дробове, то тя е минимална.", Национален институт за изучаване на рака в САЩ, 1954 г.

14. "Не, ще направи войната невъзможна.", Хирам Максим - изобретател на автоматичното оръжие в отговор на въпрос "Няма ли това оръжие да направи войната още по-ужасна?"

15. "Няма да има по-голям самолет от този.", инженер на Boeing, след първия полет на 247, на който могат да се возят десет пасажери.

16. "И как, сър, ще накарате кораб да плава срещу посоката на вятъра и да се насочва от огън под палубата? Моля ви, но ще ме извините, нямам време да слушам такива глупости.", Наполеон Бонапарт.

17. "Трябва да призная, че въображението ми отказва да види която и да е подводница да прави нещо различно от това да задушава пътниците и да ги дави.", Хърбърт Уелс, 1901 г.

18. "Американците имат нужда от телефон, но ние нямаме. Имаме си достатъчно пощальончета.", сър Уилям Прийс, главен инженер в Британски пощи, 1878 г.

19. "До юни месец няма да го има.", списание Variety за рокендрола.