Цачева: ГЕРБ ще номинира доц.Маргарита Златарева за председател на ЦИК

С изключение само на една кандидатура, всички останали имат опит, заяви Цачева

"ГЕРБ ще номинира кандидат за председател на ЦИК, а именно доцент Маргарита Златарева. Ние сме длъжни да посочим кандидатура за председател и в тази връзка няма да подкрепим тази на БСП”, заяви в интервю за Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева.

Цачева е на мнение, че трябва да има прозрачност и публичност при запознаването с хората, които занапред ще бъдат натоварени с нелеката задача да преведат в реалност правилата на Изборния кодекс. Тя бе категорична, че нито по отношение на ръководството на ЦИК, което се избира от НС, има договорки между политическите партии, нито по отношение на останалите членове, които трябва да бъдат назначени с указ на президента.

"Личното ми мнение е, че с изключение само на една кандидатура, всички останали 23-ма имат опит в изборния процес”, заяви още Цецка Цачева. Тя допълни, че има спорове по отношение на това какъв трябва да бъде съставът на членовете на ЦИК. Спорът е как да бъде запазено съотношението между партиите в комисията.

На въпрос дали очаква заедно с евроизборите да се проведе и референдумът, Цачева е на мнение, че вече няма възможност това да се случи, тъй като времето няма да стигне.

"Управляващото мнозинство панически бяга от възможността това да се случи”, допълни депутатът от ГЕРБ.