Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева и Владимир Уручев водят листата на ГЕРБ

Борисов предложи да се направи общ щаб на българските партии, членове на ЕНП

Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева и Владимир Уручев са първите четирима в листата на ГЕРБ  за изборите на Европейски парламент на 25 май.

Това съобщи пред журналисти в Кърджали председателят на партията и бивш премиер Бойко Борисов. Останалите кандидатури ще ще бъдат обявени от него в рамките на следващата седмица.

Борисов предложи да бъде направен общ щаб на партиите, част от ЕНП, който да синхронизира действията на българските политически сили, които ще работят заедно на европейско ниво.

"При повече политическа култура и толерантност като начало би могло да се направи общ щаб на партиите, които са членове на Европейската народна партия. Всички депутати, които отидат в Брюксел, и от нас, и от реформаторите, и от център-дясно, ще отидат в една парламетарна група. Тези от БСП и АБВ също ще отидат в една парламентарна група. Затова, като начало, би могло да се започне с общ щаб, който да синхронизира действията, да водим политика с ЕНП, като ценности, отработване на теми", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Ние сме отворени", подчерта той и добави, че макар на този етап да е невъзможно да се направи обща листа, нищо не пречи да се направи общ щаб. "Убеден съм, че ако гласовете на ДПС, БСП и "Атака" се сумират като на една партия, и ние трябва да сумираме", посочи Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ коментира и темата за Централната избирателна комисия и разпределението на членовете на парламентарно представените партии.

"ГЕРБ не се инатим за ЦИК. Просто като първа политическа сила на изборите и като най-голяма група в Народното събрание ни се полага да имаме председател на ЦИК или най-малкото заместник-председател", заяви той пред младежите от МГЕРБ в Кърджали. "Тези, които ги бихме десет пъти на избори, те ще ни оставят само с шест човека в ЦИК - на каква база? Че и много им се виждат шест. Ами тогава да ги вземат всичките. Ние сме се явявали десет пъти и десет пъти сме ги били на всички избори", подчерта Борисов.

По думите му, ГЕРБ няма да блокира изборите, защото това са европейски избори. "Но няма как, след като дори и червените социологически агенции вече не крият, че ГЕРБ е пред БСП, ние да имаме по-малко хора от полагащите ни се по закон. Единственото, което искаме, е изборите да се проведат прозрачно. И няма как да ни обвинят в друго, защото предложихме за член на ЦИК и Цветозар Томов, който всички знаете колко ни е критикувал“, припомни председателят на ГЕРБ.

Той подчерта, че от 19 членове на ЦИК, ГЕРБ да има само шестима, вече е прекалено.