МВР поканило телевизия да снима операцията в Лясковец

Светозар Лазаров незабавно да си подаде оставката, призова Татяна Дончева

Службите за сигурност, които са отговорни за операцията в Лясковец, предварително са поканили телевизионен екип на една от медиите, за да я заснеме. Това съобщи пред Нова телевизия и Сашо Диков Татяна Дончева.

Дончева, която е известна с острия си език и често е неудобна фигура за хората, които са на власт, зададе много въпросителни по акцията, в която един полицай загина, а трима служители на СОБТ бяха ранени. Един от тях е именно защо МВР предварително е ангажирал телевизия, която да снима операцията.

Запитана от Диков какво в крайна сметка се е изяснило за инцидента след многобройните изказвания на главния секретар Светозар Лазаров, тя заяви красноречиво:

"Стана ясно, че висшите професионални длъжности в МВР са поверени на хора, които нямат качества да заемат тези длъжности и които с престоя си рискуват живота на своите подчинени".

По думите на Татяна Дончева в полицейските среди много често се говори за отговорност, за "офицерска чест", но тази отговорност се състои в това да поверяваш адекватни задачи на своите подчинени; да знаеш какво на кого да възложиш.

Отговорността за провала на операцията според нея е преди всичко на Лазаров, тъй като той е изготвил и утвърдил плана, по който се е провеждала тя. "Самата операция е пълен провал "от а до я", заяви Дончева и добави, че поради това главният секретар е длъжен незабавно да си подаде оставката.

"Той няма чест да каже още в първия момент: "Аз съм отговарящ", допълни тя. "Той е поставил четири барети като бутилки на селско игрище на метър и половина от стрелеца. И стрелецът е излязъл и стрелял". Според Татяна Дончева отговорността на Светозар Лазаров далеч не е само политическа - тя е и наказателна.