По-старите татковци правят по-грозни деца

Общество

23-03-2014, 16:10

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

За сметка на това децата на възрастните мъже живеят по-дълго

По-възрастните бащи имат по-грозни деца. До този извод, черно на бяло, стигнаха последните проучвания в тази област, цитирани от „Дейли Мейл”.

Към изследванията на генните мутации при човека учените са добавили и фактора „възраст”. Откритето идва само седмица, след като водещи изследователи обявиха с абсолютна сигурност, че при децата с татковци над 45 години има по-висок риск от това да се родят с аутизъм или физически нарушения.

Причината за тези рискове е, че с възрастта клетките, отговорни за производството на мъжките сперматозоиди, не копират ДНК-то на собственика си толкова ефективно, колкото са го правили „едно време”. Това води до определени генни мутации при децата и така се увеличава шансът те да страдат от заболявания, които не са наследили от своите родители.

"На всеки 16 години степента на мутация се удвоява”, е обяснил пред “Sunday Times” Мартин Филдер, антрополог във Виенския университет.

Практическите изследвания на други учени са показали, че в спермата на 20-годишните мъже са заложени средно 25 мутации, докато в тази на 40-годишните броят им е цели 65. Той се удвоява при 56-годишните.

"Ефектът е много видим – човек, роден от баща на 22, е с 5 до 10% по-атрактивен от този с 40-годишен татко и при по-голямата възраст и разликата расте”, пояснява ученият.

Обратно, според изследването, публикувано в престижното списание „Nature”, при женските генетични носители максималният брой мутации е едва 15 и с годините той намалява.

Компенсация за по-неатрактивния външен вид е по-дългият живот. По думите на Лий Смит, професор по генетика към Единбургския университет, децата на по-стари мъже имат по-дълги теломери на хромозомите си (това са т. нар. "окончания" на хромозомата), което се асоциира с дълголетие.

С други думи, по-грозничките деца ще надживеят фукльовците, които им се подиграват в училище. Ако обаче държите бебето ви да няма такива проблеми, то генетично идеалната комбинация за това е... по-възрастна жена да зачене от младеж.