Днес е Благовещение. Не забравяйте да сложите пара в джоба си

Имен ден имат всички, които носят нещо благо в името си: Благовест, Благой, Блага, Добрин

Благовещение е празник, който обединява всички християни без значение дали православни, католици или протестанти. Отбелязваме го на 25 март. Това е денят, в който се смята че Архангел Гавраил е донесъл вестта на Дева Мария, че нейния син ще бъде Спасителя, пише женското списание Hera.bg

 В българските народни представи пък денят се свързва с окончателното настъпване на пролетта и се нарича Благовец. Смята се, че на този ден пристигат и лястовиците - и ако ги видим сваляме мартеничката си. Както премине този ден, такава ще бъде цялата ти година смята народа. За това е добре да станеш рано, да хапнеш, да почистиш къщата, да подредиш градинката.

 Смята се, че деня е благ и на него по-малко боли, а отровите нямат сила. В миналото поради тази причина предците ни избирали този ден да продупчат ушетата на момичетата и да бележат животните.

 

На този ден излизат самодивите. А също змиите и гущерите, които в миналото народа ни гонел с заклинания и подрънчаване на метални предмети. Жените през този ден не бива да пипат остри предмети - игла, ножица за да се предпазят от ухапване на змии през лятото. По-рано сутринта се палят огньове с говежда тор също за прогонване на влечугите, а болните оставят дрехи в гората за здраве - да ги полазят змиите. На този ден пчеларите отварят кошерите, за да е сладък меда. Домакините с градини сеят краставици и пипер - да са хубави да не горчат и лютят. Засяват се и овощните дръвчета да е хубав, сладък плода.

 Благовещение се пада все още по време на Великденските пости за това на трапезата има постни ястия. Все пак това е деня, в който слагаме и риба на масата.

 От този ден нататък както се казва се "хващаме за зелено" така, че на трапезата освен това слагаме супа от коприва или друго ястие от спанак, лапад, магданоз. Характерно за Благовец също е лучника, на места пък месят хляб или кравай с форма на змия.

 

Не забравяйте да сложите пара в джоба, че ако ви закука кукувица цяла година да имате пари.

 Имен ден имат всички, които носят нещо благо в името си: Благовест, Благой, Блага, Добрин.