Празниците през април – именици, традиции и обичаи

Чакат ни много светли дни!

Започва месецът, в който празнуваме Великден, Лазаровден, Цветница. Едни от най-светлите християнски дни. Ето кой кога празнува.

1 април

Преп. Мария Египетска. Св. мчк Аврамий Български

Именици: Аврам

Мария Египетска живяла около V-VI в. в Александрия и била проститутка. Един ден пожелала да влезе в църквата на Божи гроб, но невидима сила не я допуснала. Тогава Мария паднала на колене и помолила Бога за прошка. Чула глас, който я призовал да се оттегли в пустинята. 17 години тя живяла далече от хората. В края на живота си случайно срещнала един свещеник, разказала му биографията си, а той я причестил, преди да предаде Богу дух.

4 април

На тази дата психолозите празнуват своя професионален празник.

6 април

Успение на св. Методий Славянобългарски. Св. Ехтихий. Св. мчци Тимотей и Диоген

Именици: Страхил

В ранната си младост св. Методий избрал военното поприще и 10 години управлявал славянска област. Той обаче почувствал Божието призвание, отказал се от високото си положение и постъпил в манастир в планината Олимп. След време при него дошъл и по-малкият му брат Константин. Оттогава те били неразделни до смъртта си и заедно извършили великото дело - създаване на славянската писменост.

7 април

Световният ден на здравето. Чества се и като Ден на здравния работник в България от 6.02.1964 г.

8 април

Международен ден на ромите

12 април

Лазаровден

Именици: Лазар, Лазарка, Лазарин

Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Нашият народ нарича празника "Лазар", "Лазарица" или "Лазарова събота". Отбелязва се една седмица преди Великден. В деня се изпълняват момински обичаи - лазаруване, кумичене и боенек.

13 април

Цветница, Връбница

Именици: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина

Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести.

14 април

Велики Понеделник Преп. Йоан, Св. мчк Виктор (Прежд. литургия)

Именици: Виктор, Виктория

Св. Мартин, папа Римски

Именици: Марти, Мартин

16 април

Ден на конституцията и празник на българските юристи

18 април

Международен ден за опазване на паметниците на културата

България притежава обекти в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО:

Нематериално наследство: Нестинарството и хор на Бистришките баби.

Културно наследство: Боянската църква, Ивановските скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарският конник, Несебър - старият град, Рилският манастир и Свещарската гробница.

20 април

Възкресение Христово, Великден

Именици: Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението Му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Приготовленията за празника започват седмица преди Великден. Червените яйца се боядисват на Велики Четвъртък. С първото, боядисано в червено яйце, бабата чертае кръстен знак по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, в сандъка с момински чеиз или се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка.

На Велики Четвъртък се замесва тестото за великденските хлябове. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, на девера и на роднини.

Великден се празнува три дни. Сутринта всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с "Христос Возкресе!" Младоженците през този ден гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богато подредени трапези.

22 април

Международен ден на Земята (Ден на Земята) е най-големият нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард души. За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада.

25 април

Живоприемни източник – Светли петък след Великден

Именици: Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя

Петък е смятан за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа. Навсякъде вярват, че това е тежък и лош ден. Всеки петък е постен ден, през който се спазва полово табу. Вярва се, че децата, родени в петък са нещастни и болнави. През годината има дванадесет лоши петъци, през които се забранява всякаква домакинска работа, спазва се строг пост и полово табу. Това са черните петъци срещу Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.

27 април

Томина неделя

Именици: Тома, Томислав, Томислава

Почита се паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни.