Плевнелиев: Необходимо е по-тясно сътрудничество между страните от НАТО

Държавният глава се срещна днес с Виктория Нюланд, пом.-държавен секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия

"По-тясното сътрудничество и споделянето на ресурси между страните членки на НАТО са механизмите за изграждането на колективните способности за отбрана." Това заяви президентът Росен Плевнелиев на срещата си с пом.-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд. Двамата разговаряха днес на "Дондуков 2".

Българският държавен глава беше категоричен, че настоящите финансови ограничения, които срещат България и съседните й страни, налагат по-активна подкрепа за принципите на интелигентната отбрана.

Двамата се обединиха около оценката, че през изминалите десет години, откакто България е част от НАТО, тя се утвърди като надежден партньор в рамките на Алианса. От своя страна Виктория Нюланд потвърди подкрепата на САЩ за модернизирането на Българската армия.
Плевнелиев и Нюланд изразиха надеждата си за възстановяване на стабилността в Украйна чрез изграждането на силни институции, които да отговорят на очакванията на гражданското общество за повече ефективност и прозрачност в управлението на страната.
Свързването на транспортната и енергийната инфраструктура на държавите от Югоизточна Европа увеличава стабилността и е фактор за привличането на повече инвестиции в региона, беше отбелязано още на срещата. Подчертана беше и необходимостта от диверсифициране на енергийните източници чрез изграждането на интерконекторни връзки между страните от региона.
По време на срещата президентът Плевнелиев изрази надеждата си за скорошно премахване на визовите ограничения пред българските граждани, които пътуват до САЩ.