Сега се краде така, както по времето на Тройната коалиция

Янев: В Сливен въртят далавера за 500 000 лева

Правителството в България може да бъде избрано само с 25% от депутатите заради условията за кворум. За сметка на това то се освобождава поне с 50%+1 глас – 121. Това е само един от многото дефекти на Конституцията, обясни лидерът на РЗС Яне Янев от ефира на Нова телевизия.

Признат грях е половин грях – така Янев отговори на въпрос защо сега са се сетили да променят Конституцията, а не когато ГЕРБ и РЗС бяха на власт. Аз за пръв път чух Бойко Борисов вчера да казва, че съжалява, че не е работил за промяна на върховния закон, добави лидерът на РЗС в сутрешния блок на Нова телевизия.
"Борисов дойде и каза на форума, че искрено се извинява и съжалява, че по време на тяхното мнозинство не е променена Конституцията", заяви още Янев.

Друг проблем, който посочи Янев, е структурата на Висшия съдебен съвет. Според него той трябва да е разделен на две камари – едната да избира прокурори, а другата – съдии.

На въпрос как точно ще стане промяната и ще има нова Конституция, Янев отвърна: „А мислили сте, че през 1990 година е можело да се тръгне по пътя на нова Конституция”. И добави – ако народът се произнесе категорично на европейските избори, може да се мисли за промяна на Конституцията. Сегашната ни Конституция е правена в посттоталитарно време – в условията на съветски модел.

Янев даде и пример как „сега се краде така, както по времето на Тройната коалиция”.

"Ето един пример. Областният Корнелий Желязков окрупнява имот от 17 декара като взема имот на Община Нова Загора и го продава на фирма "Напредък пътнически превози". Неговият заместник е собственик на тази фирма", заяви лидерът на РЗС, като се позовя на документи.

"Тази фирма е дала само 20 000 лева, а цената е 1 786 000 лева. Другата част е платена с компенсаторки. Това е платежно средство на БСП от времето на заменките. Месец по късно "Напредък пътнически превози" препродава имота за 500 000 лева", хвърли бомбата Яне Янев.  

Сегашният конституционен модел е напълно изчерпан, заключи лидерът на РЗС.