Без бонуси за Великден, не могат да си го позволят фирмите

Повечето фирми няма да раздават бонуси на персонала си за Великден. Това стана ясно от проучване на Българската търговско-промишлена палата, изготвено по поръчка на Нова ТВ. Основната причина е, че работодателите просто не могат да си го позволят.
Експертите обаче са категорични – от бонуси за великденските празници фирмата ще спечели повече, отколкото ще загуби:
„Това стимулира хората да са по-ангажирани и съответно да дават повече от себе си”, коментира Надя Василева, представител на фирма за подбор на персонал, съобщи Нова ТВ.
Желанията обаче често се сблъскват с реалността. Според работодателите условията за бизнес у нас са трудни, оттам и липсата на възможност за допълнителни пари по празниците:
„Конкуренция, свит вътрешен пазар... при намалено търсене, изпадащи цени и още по-затруднено положение. Това е една спирала, която сега върви в затягане на ситуацията на пазара”, посочи Цветан Симеонов от БТПП.
Разочарование за едни, но повод за радост при други. Докато тази година великденски бонуси ще получат всички пенсионери и държавни служители, повечето данъкоплатци ще трябва да разчитат единствено на доходите си.
Все пак за някои бонуси ще има. Всеки трети работодател дори планира да даде над 200 лева. Повечето от късметлиите (76%) ще получат бонусите си под формата на пари, а всеки десети ще вземе ваучер (11%). Мнозинството от работодатели ще дадат пари на всичките си служители (60%). Размерът на бонуса ще зависи най-вече от приноса на всеки работник, като едва всеки трети ще раздава пари по равно.