Мюфтийството срещу Пловдив - втори рунд в петък

Общината вади коз, за да защити имотите

"Община Пловдив подхожда много сериозно към делото за четирите общински имота в нашия град, към които Главното мюфтийство прояви претенции за собственост" - това обяви по повод предстоящото в петък съдебно заседание кметът на града Иван Тотев. "Колегите са се подготвили с нови доказателства в наша полза и тук е мястото да благодарим и ГД "Държавен архив", които помогнаха в намирането на нови доказателства. Смятам, че Община Пловдив ще бъде подготвена и ще защитим общинската собственост", обясни градоначалникът.

Първото заседание по делото бе на 7 февруари в Окръжен съд Пловдив, по време на което градът под тепетата бе залят от протести на футболни фенове срещу претенциите на мюфтиите.

Стигна се до сблъсъци с полицията, в резултат на които имаше няколко души ранени и множество арестувани запалянковци, които трошиха Джумая джамия. По бързото производство виновните получиха условни наказания, пробация и глоби. Пред съда застанаха и фенове, които изпотрошиха павилион за вестници и биха продавачката в него.

Предстоящото в петък заседание ще бъде строго охранявано от подобни инциденти, пише standartnews.com.

.Миналото дело протече с изслушване на защитниците на двете страни - Главно мюфтийство и Община Пловдив, като от страна на вероизповеданието се явиха двама свидетели, които заявиха, че имат спомени, че спорните имоти са били на мюсюлманите. Става дума за емблематичната Чифте баня, която от години се стопанисва от общината под тепетата и за още три имота - паркинга до Съдебната палата, сграда срещу Водната палата и турските гробища в Пловдив.

Общината изцяло оспорва иска на Главното мюфтийство. Тя заяви, че имотите са общински, искът за тях е недопустим и ще бъде оспорван по същество. В същото време от Главно мюфтийство са категорични, че няма да оттеглят исковете си за въпросните имоти и ще се борят за тях до последна инстанция.

"Въоръжен" с кръст поп аут от Съдебната палата

Казусът за Историческия музей ще се гледа пак на 14 май

Делото на Главното мюфтийство за сградата на Историческия музей в Кърджали бе отложено за 14 май. През това време трябва да бъде готова окончателно комплексната архитектурно-техническа съдебна експертиза, по която работят две вещи лица. Те трябва да установят реконструкциите, извършени в сградата на музея след нейното построяване. С това решение приключи третото заседание на окръжния съд. "В момента делото е на фаза приемане на заключението на отделните експертизи. Геодезическа експертиза трябва да изследва изменението на имота през отделните планове на Кърджали от 1921, 1956, 1980 г., както и кадастралната карта от 2006 г. На заседанието не са разпитвани нови свидетели", обясни Васил Радев, юрисконсулт на областна администрация Кърджали.

Адвокатът на мюсюлманското вероизповедание Красимир Руев поиска делото да бъде спряно, докато Софийският апелативен съд не се произнесе по жалба на Недим Генджев от 2013 г. Поредното заседание започна в 11 ч вчера. Няколко часа преди това всички улици към бул. "Беломорски", където се намира съдебната палата, бяха блокирани от полиция. А пред сградата на Темида имаше няколко коли на жандармерията. Минути преди началото на съдебното заседание няколко души се опитаха да влязат в съдебната палата, носейки патриаршески кръст и икони, но не бяха допуснати. "Огорчени сме от това, което става на българска земя. Опитват се да противопоставят християни и мюсюлмани, а ние живеем в разбирателство от 600 г.", коментира Атанас Стефанов от сдружение "Приятели на православния свят". Той отправи и тежки обвинения към съдебната институция. С него бяха отец Стоян Божурин от град Стамболийски и няколко жени. Стефанов подчерта, че е председател на столичното Сдружение за приятелство с Русия. По думите му заради делото за вакъфските имоти в Кърджали имало и много други патриоти, които били потеглили от цялата страна с автобуси, но били задържани на входа на града. Проверка установи, че на ГПП "Чилик" движението на автомобили бе нормално и не е имало отклоняване на коли и рейсове. Час преди приключване на съдебното заседание пък движението по бул. "Беломорски" в Кърджали бе пуснато.

Съдът не дава конака

Видинският окръжен съд отказа да върне на Главното мюфтийство сградата на конака, в която се помещава регионалният исторически музей. Магистратите отхвърлиха иска. Имотът е публична общинска собственост и според заключението на вещото лице е строен в средата на XIX век и се е използвал от местната църковна община. След Освобождението в него е било Видинското градско общинско управление. Според експертизата няма никакви данни преди 1878 г. сградата да се е използвала от турските власти. Обявена е за паметник на културата от местно значение през 1964 г.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.