Руско преселение в Поморие и Созопол

Морето започна отново да привлича и англоговорещи клиенти

Имотите в малките населени места край морето стават все по-атрактивни за рускоговорещите граждани. Най-търсени за покупка са имоти в градчета като Поморие, Созопол, Бяла, Царево и Свети Влас, които са курортни, но предлагат условия за целогодишно живеене.

Това съобщи Теофил Петров, изпълнителен директор на инвестиционна компания. Една четвърт от всички рускоговорещи клиенти купуват имот в малките курортни градчета с идеята да се заселят трайно у нас.

Процентът в големите градове Варна и Бургас, където този процес е започнал по-отдавна, дори е по-висок, коментира Петров. Все по-често купувачите са млади семейства на мениджъри на средно ниво или собственици на неголеми фирми. Те пренасят у нас и компаниите си, като най-често това са ресторанти, магазини, малки компании за недвижими имоти или рекламни агенции. Има и такива, които работят в IT сферата, каза Петров.

Повечето от тях предпочитат затворени комплекси с добро озеленяване и парк наблизо. Предпочитат местата, в които живеят, да са кръстени така, че да звучат като руски. Готови са да платят между 40 000 и 60 000 евро за едностайно или двустайно жилище. Морето започна отново да привлича и англоговорещи клиенти, отбеляза пред "Стандарт" Теофил Петров.

От края на миналата година запитванията от тях се увеличават, макар че за момента няма сключени сделки. Англичаните обаче вече не търсят имот с цел инвестиция, а за да почиват в него.