Светлина на Марс - не са марсианци, уверява НАСА

В светлинна точка, която се появява на снимки, направени на Марс от американския робот "Кюриозити" на 2 и 3 април, няма нищо мистериозно и това не е знак за присъствие на марсианци, увериха от НАСА, пише БГНЕС.

Този феномен предизвика редица спекулации в интернет и мнозина видяха в него вероятност от присъствие на извънземни на Марс. Учените обаче охладиха ентусиазма на уфолозите и уверяват, че става въпрос просто за отражение на слънчевата светлина върху скала или в камерата на робота. "Това са най-вероятните обяснения", каза Джъстин Маки от Jet Propulsion Laboratory на НАСА, който е ръководител на екипа, изработил навигационната камера на "Кюриозити" и отговаря за нейното функциониране.

"Във всичките хиляди снимки, които получаваме от "Кюриозити", виждаме блестящи точки почти всяка седмица", каза още той, за да убеди всички, че това не е нищо необичайно. Светлата точка се явява на хоризонта в същата посока на северозапад, където се намират роботът и следобедното слънце. Блестящата точка се явява на снимките, направени с десния обектив на стереокамерата " Navcam", но не и на следващите, направени секунда по-късно с левия обектив", уточнява още Джъстин Маки. /АФП