Бургас е част от състезанието за иновации на НАСА

Space Apps Challenge се провежда за трета година в различни градове от всички континенти по целия свят

Бургас участва в международно състезание за иновативни идеи International Space Apps Challenge, което се ръководи от НАСА. Тази година сред повече от 100-те локации в цял свят одобрени за участие, са и българските градове София и Бургас. Състезанието се провежда днес и утре.

Space Apps Challenge се провежда за трета година в различни градове от всички континенти по целия свят, а България участва в състезанието за втора поредна година. Space Apps Challenge дава възможност и насърчава иновативно мислещи, талантливи и амбициозни хора от всички възрасти да се състезават и да допринесат за решаването на глобални проблеми като разработват решения/приложения с отворен код.

Състезанието се провежда в стил "хакатон" в рамките на 48 часа на 12-13 април 2014 г. В него ще може да се участва и виртуално от всяка една точка в България.

Природоматематическа гимназия "Академик Никола Обрешков" е домакин на състезанието в Бургас. България ще се състезава на глобалните финали с 4-те най-добри разработки - най-добрите две решения на състезанието в София и най-добрите две решения в Бургас. Предизвикателствата за решаване през 2014 г. ще попадат в една от категориите роботика, космически технологии, пилотируеми космически кораби, глобални климатични промени и астероиди и ще бъдат в контекст на областите образование и данни. Формата за регистрация ще бъде отворена началото на март, а предизвикателствата ще бъдат обявени на 12 март.

В състезанието могат да участват екипи от всички възрасти, ученици, студенти, професионалисти и експерти.