Спешно се търсят кръводарители

Утре започва кампания по даряване на кръв. Положението е много тежко

В страната има недостиг на кръв. Само 22-ма на 1000 души даряват всяка година, което е наполовина по-малко от стандартите.

В навечерието на Цветница в цялата страна започва кампания за популяризиране на кръводаряването. Желаещите да дарят кръв могат да направят това в специализираните центрове в цялата страна. Както ясно показва мотото на насърчителната кампания на плаката й – 5000 души ще минат покрай него, 3000 ще го забележат, 1000 ще се замислят, а един ще дари, посочва bTV.

Цялата процедура протича за не повече от 30-40 минути. Всичко се случва в специална зала и е абсолютно безопасно, тъй като се извършва със стерилни материали. Риск не съществува.

Всеки ден поне 600 българи имат нужда от кръвопреливане. Техният живот буквално зависи от кръвта, която тече в нечии чужди вени. Затова донорите трябва да станат повече. „Ако всеки човек дарява поне веднъж в годината, няма да има черен пазар. Така няма да се налага роднини на пациенти да прибягват към тези услуги или да плащат”, обясни д-р Живка Димитрова от Българския червен кръст.

На Цветница започва поредната кампания по кръводаряване. В неделя, от 9:00 до 14:00 часа, мобилни екипи ще има около университетите и църквите, а точно в този момент някой може да има нужда от помощ.

Целта на кампанията е не само да събере определено количество кръв, но и да поощряване на дарителската култура.