НАТО свиква енергиен форум в Созопол

В морския град идват 80 учени от 22 страни

Близо 80 учени от 22 страни ще участват в школа на НАТО, която ще се проведе в края на 30 и 31 май в Созопол на тема “Nanoscience Advances in CBRN Agents Detection, Information and Energy Security”. Школата на НАТО се провежда за четвърти път в Созопол под патронажа на кмета на града Панайот Рейзи. За първи път учени се събират в морския град през 2005 година. Следващите школи са провеждани през 2008 и 2010 година.
Енергийната и информационна сигурност на глобалния свят ще бъдат в основата на двудневната научна школа, която се организира по линия на НАТО с участието на учени от 22 страни от цял свят.
14 лектори от 12 страни (САЩ, България, Испания, Италия, Беларус, Гърция, Канада, Румъния, Македония, Германия, Молдова, Португалия) ще изнесат доклади на теми свързани с нови нанотехнологични разработки в различни области на сигурността. Темата за нанотехнологиите в областта на химични, биологични, радиологични и ядрени агенти, енергийната и информационна сигурност привлича и още около 60 млади участници . от Украйна, Египет, Албания, Армения, Хърватска, Чехия, Унгария, Алжир и др.
Българската наука в областта на нанотехнологиите ще бъде представена от лекторите проф. Петков и проф. Доряна Малиновска от Българска академия на науките, а сред младите участници ще има представители на Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Българска академия на науките, Технически университет – София.