Връщат мобилните камери на пътя

За първи път от 4 години има ръст на катастрофите и загиналите

Мобилните камери по пътя отново стават законни до дни. Парламентът се готви спешно да приеме законови промени, с които да върне на полицаите правото да глобяват с мобилна техника, заради зачестилите инциденти.

В момента устройствата се ползват от полицията буквално като радари за скорост - нарушителите се засичат на мобилната техника, но се спират, за да бъдат глобени на място. Докато един се санкционира, други десетки минават безнаказано, информира bTV.

За първи път от 4 години има ръст на катастрофите и загиналите - за първите 3 месеца на годината жертвите на пътя са цели 30 повече, а ранените над 100. "Приблизително с 40% е спаднала контролната дейност по отношение на скоростните режими, така че има връзка на практика", обяснява Антон Антонов от „Пътна полиция”.

Съдът забрани техниката в края на февруари, само защото не беше разписана подробно в закона. Това ще бъде коригирано от НС веднага след Великден или първите работни дни след Гергьовден и мобилните камери пак ще бъдат законни.

Полицията разполага със 26 стационарни и 134 мобилни камери за цялата страна. От няколко дни се използват и 14 камери за нощно наблюдение, които също ще пращат електронни фишове, когато законът бъде поправен.