Хотелиери: Всяка година обучаваме нов персонал

Туризъм

21-04-2014, 13:13

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Трудно ще предложим класен туризъм при това текучество на кадри, смятат от бизнеса.

Качественият персонал по морето и това лято ще бъде дефицит. Хотелиери са притеснени, че няма да могат да  наберат екипи, след като повечето квалифицирани кадри от бранша предпочетоха да работят в западните курорти.  Собственици на хотелски вериги от Испания, Германия и Австрия офертираха още през март готвачи, бармани и сервитьори с предложенията за сезона.

„При месечно възнаграждение от минимум 1300 евро бруто, всеки би тръгнал за чужбина. Тук остават хора, които тепърва ще обучаваме при това за поредно лято“, коментираха хотелиери от Слънчев бряг.  Според тях е възможно да има проблеми и с набирането на камериерки , чистачки и миячки.
За добър туристически продукт е нужен сериозен персонал, който иска и по- добро възнаграждение. "Това е в пряка зависимост от туристите , които ще посещават комплексите ни. Държавата не прави нищо за да привлича по –висок клас туристи след като не решава дори пътните проблеми по морето“- възмущават се хората от бизнеса. 

От доста години хотелиери се опитват да вкарат повече персонал от Украйна и Беларус.  Административни спънки пречат тези хора да бъдат ползвани като работна ръка по морето. Има няколко студия  по морето, в които е нает персонал  от Тайланд. Докато няма законодателна промяна в тази насока  обаче едва ли чужденци масово ще работят по курортите ни, убедени са от бранша.