Проучват крепостта на нос Червенка

Туризъм

22-04-2014, 11:00

Снимка:

sozopol8130.blogspot.com

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриват музея в Черноморец през май

Античните останки от сграда в защитената зона край Черноморец и Северозападната кула в Созопол ще разкопават археолозите от НИМ.

В края на май стартират проучвателните дейности на археолозите от НИМ на полуостров Червенка. Това става след споразумение с военните, които са разрешили достъпа до терените. В района има складова база на военноморските ни сили и зоната е с особено статут заради боеприпасите. 
"Ние отдавна знаехме, че този полуостров е ограден от огромна крепостна стена, във вътрешността се забелязват останки от сгради. Това вероятно е селище, което предварителните сондажи сочат, че е съществувало непрекъснато в течение на две- три хиляди години. Това е нормално, защото това е прочутият Созополски залив, единственият голям залив, който може да приюти стотици кораби- от устието на Дунав до Черно море“, каза директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Историци и археолози потриват доволно ръце в очакване на бъдещите забележителни находки на Червенка.
След броени дни ще започнат и проучванията на една от кулите на крепостната стена на Созопол. Специалистите условна я наричат Северозападната. Тя се намира на морския бряг над вълнолома край Созопол. Установено е, че въпреки усиленото строителство тази кула не е засегната. Разкопките ще се правят този сезон, а плановете са догодина Северозападната кула да бъде вдигната в рамките проекта за възстановяването на крепостната стена на Созопол. Средствата за разкопки ще дойдат от собствените приходи на НИМ.