Измамници прибират парите на наивници, представяйки се за банкови служители

Измамници се представят за банкови чиновници и обират клиенти, съобщи bTV. Схемата е колкото стара, толкова и работеща, казват банкерите, които често успокояват потърпевши.

Измамата е в работен режим още щом стъпим в банка, която е под наблюдението на измамниците. Понякога те успяват да видят дали теглим голяма сума пари от каса, друг път подбират жертвите си на случаен принцип. Изчакват ни да излезем от клона, а когато се отдалечим от него на стотина метра, образно казано - нападат.

 „Обикновено на някой от ъглите ги причакват различни хора, казват им, че са служители на банката, че са им дадени белязани банкноти. Съответно, вземат им парите, обещават, че там в някакъв срок ще им ги върнат, ще бъде направено проучване”, обяснява Елена Асенова, мениджър обслужване.

 За вас часовникът спира минути по-късно, когато връщайки се в банката, за да търсите своето, разбирате, че сте поредният измамен.

 „Имахме един случай, в който жената изтеглила определена сума. На 100-200 метра от банката я спира човек, казва й, че е служител на банката, че банкнотите са белязани, че не са истински. Качва я в едно такси, закарва я до един от полицейските участъци и я оставя там да изчака”, допълва представителката на банка.

 В много от банковите клонове вече са разлепени табели с предупреждение към клиентите.

 Банковите служители напомнят да не се доверяваме на никого, който иска нашите пари извън банковия клон. Юрисдикцията на банкерите приключва до прага на офиса. Затова, ако някой ни се представя за банкер на пешеходната пътека, то най-вероятно ще се опита да изкара празниците с нашите пари.