"Хюман Райт Уоч": България тормози бежанците и не зачита правата им!

Страната ни целенасочени затваря вратите си към хората, търсещи убежище и закрила, категорична е международната организация

Нов студен душ на международно ниво обля България и правителството – този път в сферата на бежанската криза.

След наплива на хора, търсещи закрила, избягали от режима на Асад в Сирия, различни национални, европейски и международни институции размахаха пръст на управляващите, които видимо не успяха да овладеят създалата се кризисна ситуация.

Категоричната оценка за действията им този път дойде от много високо ниво. Международната правозащитна организация “Хюмън райтс уоч” (Human Rights Watch) отправи много тревожни констатации към страната ни, обвинявайки я в действия, които систематично и напълно целенасочено пречат на хора без документи, търсещи убежище, да влязат в страната ни и да подадат молби за международна закрила.

Става дума за доклад от цели 84 страници със заглавие: "План за овладяване: Отпращане и задържане от страна на България на сирийци и други, търсещи убежище и мигранти".

“България не е подготвена за наплива от търсещи убежище хора, оказва се неспособна да се справи с индивидуалните молби за убежище и да осигури на новопристигналите основна хуманитарна помощ, включително храна и подслон”, се казва в доклада, цитиран от БНР.

Критикува се т. нар. "нова политика за овладяване на бежанския поток", с която България на практика затваря вратите си пред новопристигащите.

За изводите си организацията си е послужила с неоспорими данни – разкази на имигранти, задържани във вътрешността на България или на границата и незабавно върнати в Турция.

“Хюмън Райтс Уоч” призовава да се сложи край на незабавните експулсирания и отпращания на лица, търсещи убежище, както и да се прекрати безобразното насилие и физически злоупотреби спрямо тях.

Скандалният документ завършва с призива: “Да се спрат побоищата, използването на електрошокови палки и други злоупотреби срещу мигранти на границата с Турция, да се разследват и да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, които злоупотребяват с чужденци”.

Международната организация отчита факта, че България е малка държава с ограничен капацитет, но изтъква, че от страна ни се изисква просто да изпълни минималните си задължения за зачитане правата на бежанците и лицата, търсещи убежище.

Тя призовава останалите страни членки на Европейския съюз да не връща лица, търсещи убежище, у нас, в съответствие с Регламента от Дъблин, докато не се подобрят условията тук. Необходимо е тежестта от бежанската криза да се подели между 28-те държави, включително като се преместят другаде лицата, търсещи убежище и бежанците, пребиваващи в момента в страната ни.