Главният надзирател на Бургаския затвор рекетирал затворник за 6 бона

Крими

29-04-2014, 14:21

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Гюров обжалва условна присъда. Защитата твърди, че бил провокиран към вземане на пачките

Бившият главен надзирател на Бургаския затвор Димитър Гюров заедно със съучастника си Георги Иванов са рекетирали осъден за убийство затворник, за да излезе на свобода предсрочно.

Случаят е от февруари 2012 година. 44-годишният Гюров и посредникът от Ямбол Иванов са поискали сумата от 6 000 лв. за да упражнят влияние върху върху длъжностни лица за условното предсрочно освобождаване на Христо Генчев. Мъжът е лежал в затвора за престъплението, което извършил по непредпазливост при защита на имота си. Гюров и Иванов са поискали парите освен от близките на осъдения , но и и от самия него. Предаването на сумата станало в Сливен. Главният надзирател Гюров и посредникът в сделката Иванов били задържани в лекия автомобил на Иванов на Петолъчката , докато получавали 2000 лв. от поискания подкуп. Служители на ДАНС и криминалистите от Сливен работили по случая, за който сигнал подава самият лишен от свобода.

Веднага след като лъсва заверата, Гюров беше уволнен от поста главен надзирател на Бургаския затвор, а в момента дори не е в системата, коментираха запознати.
Окръжният съд в Сливен е осъдил Гюров на 1 година и 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. На Иванов е наложено наказание 1 година условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок. Двамата обжават условните си присъди, наказанието е и протестирано от Окръжна прокуратура Сливен.
Апелативния прокурор настоя за по-високи наказания, защото престъплението е с високата степен на обществена опасност, защото е свързано с уронване на авторитета на държавна институция. Обстоятелството, че Гюров отговаря за извършването му като служител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, също завишавал обществената опасност на деянието.
Адвокатите на подсъдимите поискаха отмяна и връщане на делото или оправдателна присъда.

В последната си дума Гюров и Иванов помолиха да бъдат оправдани. Гюров заяви, че не отрича само поетия от него ангажимент да се обади по телефона, когато бъде взето решение за предсрочно освобождаване на осъдения. Иванов обясни, че се занимава с частен бизнес и не може да влияе на никого, а парите му били подхвърлени.
Апелативен съд – Бургас обяви делото за решаване.