Хартиен арт фест се открива утре в София

Събитието ще продължи до 30 май

Хартията повече няма да служи само за писане и рисуване. Това ще докаже Фондация „Аматерас” със своя Хартиен Арт Фест, който ще се проведе през месец май в София. Хартията ще разгърне своите възможности и ще покаже, че няма предели.

От 30 април до 30 май, начало на фестивала ще даде „Аматерас Годишната изложба за Малък формат”. 65 автори от 22 страни ще представят своето виждане за хартията и как тя присъства в заобикалящия ни свят. Галерия „Арт Алея” ще събере в уютната си обстановка много талант и вдъхновение и ще раздаде много награди. Официалното откриване и обявяването на наградите ще бъде на 30 април, сряда, от 19.00 часа, в галерия „Арт Алея”, информира пресцентърът на Столична община.

Ацуми Мурата (Япония) ще се бори за голямата награда с Ирене Рамензее (Германия) и Джо Малдоналд (Шотландия). Кой ще отнесе вкъщи наградата за млад автор ще се реши между Лариса Кокс (Великобритания), Паула Джин Но, творяща в Германия и Сун Йонг Канг, творяща в Ню Йорк, САЩ. За наградата за Иновация ще се конкурират Йошио Хасегава и Фукико Накабаяши.

Българските таланти също ще бъдат оценени. Кинетичните кубове на Десислава Денева ще се състезават със спокойните съзерцателни композиции на Здравка Костадинова и печатаните на ръчна хартия творби на Цвета Петрова.

Номинации за награда за отличили се имат Хелене Чахер, Елиана Анчинах, Кумнам Байк, Лаура Димитрова, Марсел Бенаму, Бара Леман и др.