Вдигат заплатите на учителите от юли

Целта е да стимулират учителите до 35-годишна възраст да останат в образователната система

Увеличение на заплатите с 5% ще има за всички учители. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева вчера. „В момента се работи и колективният трудов договор. В него ще бъде записано това увеличение за всички учители. Съвсем сигурно е”, увери Такева. Все още не е ясно дали увеличението на възнагражденията ще бъде в сила от 1 юли или от началото на септември. Както „Монитор” писа, първоначално се предвиждаше ръст на заплатите само за младите преподаватели. Целта на увеличението е да стимулира учителите до 35-годишна възраст да останат в образователната система. От юли те ще получават между 30 и 50 лв. повече. На конференция “Социалната роля на семейството, училището и църквата за формиране на гражданското общество” председателят на образователната комисия в парламента проф. Ваня Добрева заяви, че ще настоява догодина за образование да бъдат отделени 4% от БВП. Освен това червеният депутат предлага да бъде изработен регистър на всички неизползвани по предназначение училищни сгради и земи.

„Средствата от тези, които се отдават под наем, могат да бъдат използвани за стипендии или униформи за децата”, обясни пред „Монитор”  проф. Добрева. Друго предложение на БСП е да бъде създаден държавен стандарт за училищата.

„Идеята е да знаем кои училища имат условия за целодневно обучение, дали в тях има места, където децата да играят”, допълни още шефката на просветната комисия в парламента. Предстоят обществени обсъждания на предложенията и ако бъдат приети, ще бъдат включени в Закона за предучилищното и училищно образование.