Ивелина Василева (ГЕРБ): Кой и защо провали Оперативна програма „Околна среда”?

Кой и защо провали Оперативна програма „Околна среда”? Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Ивелина Василева. „Опциите за възстановяване на средствата от ЕК са изключително минимизирани. 87 общини пострадаха и бяха порязани с финансови корекции. При следваща стъпка фондът ФЛАГ престава да извършва разплащания, за да помага на общините. Там става въпрос за 43 договора на стойност 112 милиона. Средствата, които са замразени в ЕК от миналата година, са за повече от 180 милиона евро, но бяха извършвани разплащания до края на февруари от националния бюджет. Неразплатените средства от националния бюджет възлизат на близо милиард и половина. Говорим за програма в размер на 3,5 милиарда лева, която е в грандиозен риск”, заяви Василева.

„Текат преговори за новия програмен период. Застрашено е одобрението на новата оперативна програма, която е в размер на близо 3,5 милиарда лева”, посочи тя. „Държавата ни вече е в Европейския съд заради несправяне с проблемите с отпадъците и може би ще бъде започната наказателна процедура за неспазване на законодателството за пречистване на водите”, каза още Василева.
„Корабът на правителството потъва успешно. Лошото е, че се завличат всички български общини, които са имали желание да помогнат изпълнението на националната политика в този важен сектор. Лошото е, че се завлича държавата. Какви са последствията?”, попита Василева.
„Мащабите на катастрофата придобиха такива грандиозни размери, че според мен те придобиха вече изражението на стихийно бедствие. Министърът на околната среда и водите прави избори, ръководителят на управляващия орган излиза в отпуск, заместник-министърът – бивш банков чиновник без нито ден опит в управление на европейски проекти, е единственият, който в момента се занимава с програма „Околна среда”, заяви Ивелина Василева.
По думите й, все още няма процедури за работа, а администраторите и експертите в министерството не могат да извършват рутинни действия, да верифицират плащанията и дори да подписват документи. „Какво правят – доколкото разбираме, по цял ден се размотават на работните си места и четат вестници”, заяви депутатът.
„Миналата седмица българският одитен орган е бил в Брюксел, за да преговаря с ЕК относно ситуацията с програма „Околна среда”. Вярно ли е това, че никой в министерството дори не знае, че одитният орган полага някакви усилия да спасява програмата”, попита Василева.