След убийството на Алекс:При децата темата смърт е ядрена, отключва и агресия

Продължава работата със съучениците на убитата 8-годишна Алекс

Поне няколко месеца трябва да се работи индивидуално и групово със съучениците на жестоко убитата 8-годишна Александра от Поморие, твърди психотерапевт експерт в индивидуална и групова психотерапевтична практика в програма за рехабилитация на второ поколение жертви на репресии и изтезания, формиране на клиничен опит за работа с транс-генерационен травматизъм, загуба и траур.

По думите му, детският траур има заразяващ ефект. "Трябва първоначална устна преценка до колко тежко това се отразява като траур, печал при децата и като видими страхове, които се проявяват по разнообразни начини. Така, че в тази ситуация добре е да има няколко индивидуални срещи с тях и работа около един учебен срок", смята Светлозар Димитров.

И допълва, че реакциите могат да са разнообразни.

"Темата за смъртта за децата е ядрена. Тя е в епицентъра на психичната им организация. Може да се изразяват в кошмари, раздразнителност, видима печал, или пасивно настроение. Но също биха могли да бъдат и парадоксални - в агресивни прояви като начин, по който темата за заплахата се експортира навън и се налага върху околните. Това е такава кострукция, при която човек на може да приеме, че той ще страда, а напротив винаги, когато има заплаха е важно другите да страдат", допълва психотерапевтът.

Той е категоричен, че ще има някакъв вид обостряне на различни знаци и симптоми при съучениците на Алекс. Те могат да бъдат по-тихи и незабелижими в социален план, но за сметка на това много по-разрушетилени и продължителни във времето на конкретно дете.