Моряк от Бургас с най-голямата шах колекция у нас

52 шаха от целия свят има 71-годишният бургазлия

52 шаха от целия свят има в колекцията си 71-годишният бургазлия Николай Колев. Мъжът, всъщност е родом от Елховско, започва работа като агроном, след това се отдава на морето. От докер на бургаското пристанище, става моряк, работи като боцман в „Океански риболов“.

На Екватора получава званието „Славен моряк – делфин“, а в кариерата си има повече от десет грамоти за „ударник“. Прелитал е и Северния ледовит океан, от Аляска до Нагасаки, за което има свидетелство. След работа на кувейтски танкер, заради отровните газове, губи наполовина зрението си.

Всичко това не го отказва от любимото му хоби – шахматът, от което има десет спечелени турнира, включително и международен. Основател е на клуба за незрящи шахматисти в Бургас, а брайловият шах е един от колекцията му от 52 шаха, която събира от 20 г. Първият шах на Николай Колев е испански и оттам се запалва тръпката му, съобщава БГНЕС. Има от Перу, Сингапур, Китай, а в колекцията си няма само от злато и слонова кост, както казва с усмивка. Фигурките са изработени от всякакви материали – гипс, глина, дърво, стъкло, бронз, желязо.

Най-трудно се е сдобил с американския, за него е водил дълги преговори с негов приятел. Шахът е от гипс, а фигурките са с бради и мустаци. Въпреки че, се е отдал на пенсионерския си живот и днес, на 71 години, Николай не спира да колекционира шахове и активно да участва в турнири. Самият той, обаче не издава къде държи своето малко съкровище.