Знаете ли защо хората имат нокти?

Има много теории за наличието на нокти при хората

Повечето се отнасят до човешката еволюция, свързвайки ги с ноктите при други животни. Ноктите на ръцете са особено полезни при изпълнението на ежедневни задачи, а тези на краката също могат да влязат в употреба, в зависимост от ситуацията. Ноктите може да са остатъци от дивото минало на човека, но хора, които са губили ноктите си, са съгласни, че всъщност са много по-нужни, отколкото вероятно си мислим.

Според друга теория, ноктите са се появили с цел да предпазват деликатните върхове на пръстите. Това предположение се отхвърля от много експерти, които посочват, че при хората, изгубили перманентно ноктите си, чувствителната зона просто загрубява. Изглежда по-вероятно деликатната тъкан да се е появила поради наличието на ноктите, а не обратното.

По-вероятната причина е, че ноктите просто са полезни. Те помагат на хората да драскат неща, обелват плодове, отварят храни, чоплят, разплитат възли и да изпълняват различни други задачи. В по-далечното минало, ноктите вероятно са помагали на ранните хора да пощят въшките и други насекоми и паразити от телата си, както днес го правят маймуните. Когато краката са били използвани повече като ръце, ноктите на краката също са изпълнявали подобна функция.

Източник: iskamdaznam.com