Удавеното дете искало да учи в Спортното, водолаз извадил телата

Братчетата Спас и Злати са погребани вчера (обновена)

Двете братчета, които се удавиха в напоителния канал край Брестовица, са погребани вчера, научи Plovdivutre.bg. Малкото момче Злати било първокласник, големият Спас бил ученик в 7-ми клас. Той искал да учи наесен в Спортното училище в Пловдив. По време на трагичния инцидент децата били на гости в селото при родителите на майка им. Дядото се казва Спас Кочев и е майстор в дъскорезницата на Брестовица. 

Случаен минувач видял в събота вечер велосипедите на децата до канала. Полиция, линейка и водолази пристигнали спешно до фаталното място. Телата на момчетата били заклещени в огромна решетка. Каналът, където се удавили, е дълбок 5 метра, а водата е ледена. Голяма водна струя е изненадала момчетата, докато карали колелата през мост над канала, предполагат местни хора. Съоръжението захранва с вода две частни водноелектрически централи. Като работят турбините, каналът става опасен, течението може да смачка и възрастен, е другата версия, която върви сред брестовичани.

Направената аутопсия в Съдебна медицина – Пловдив не е открила следи от насилие.

Както Plovdivutre.bg първи съобщи в събота около 20 часа служители на "Напоителни системи" спрели водата в канала, за да открият момчетата.

През юни миналата година още едно дете се удави в напоителния канал край Брестовица. 13-годишният Асенчо скочи да се къпе и не излезе жив.

Местните хора наричат канала “убиец”. Разказват, че през последните години повече от 10 души са потънали в него. Смъртта си там са намерили детенце от ромската махала в Перущица, преди това баща и син от Устина.

Каналът се стопанисва от “Напоителни системи” ЕАД. Съоръжението е строено преди повече от 25 години.

Съоръжението минава през няколко населени места в пловдивско. В Перущица водата тече на метри от ромските къщи. Липсват елементарни мерки за обезопасяване. Хората от региона многократно са подавали сигнали за слагане на мрежа. Такава няма никъде. Водата се влива в река Въча преди Кадиево.