Делото за убийството със сатър на ямболската адвокатка стига до Страсбург

14 години след жестокото убийство няма виновни за смъртта на младата жена

Делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева ще стигне до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Това заяви Гаврил Благоев, адвокат на една от подсъдимите по делото Димитринка Атанасова.

Днес делото се гледа на втората инстанция – Софийският апелативен съд, който ще излезе с решение след около месец. Прокуратурата и близките на адвокатката искат от апелативните съдии да отменят присъдата на първата инстанция и да признае подсъдимите за виновни. На 9 октомври 2012 г. Софийският градски съд оправда и тримата подсъдими. Така 14 години след жестокото убийство няма виновни за смъртта на младата жена. Подсъдими по делото са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, срещу която делото се гледа задочно, защото е в чужбина. Преди около 3 месеца бяха публикувани и мотивите на СГС към оправдателните присъди. В тях се казва, че съдът е изключително затруднен в установяването на обстоятелствата около умъртвяването на Надежда Георгиева и от повърхностното и неадекватно разследване.

Адвокат Гаврил Благоев каза, че се занимава и с обжалвания в съда в Страсбург и според него това дело се очертава като едно от емблематичните, в което имаме фрапантни нарушения. Той смята, че след произнасянето на Софийския апелативен съд, близките ще обжалват пред ВКС. Така счита, че през есента, в началото на зимата това дело ще приключи, а след това имат 6 месеца за обжалване в Страсбург. "Считам, че това дело ще стигне там, това е неизбежно, въпреки че се правят някакви опити в България да се разглеждат, но ние ще направим всичко възможно при едно такова развитие това дело да бъде разгледано в Страсбург", каза той, цитиран от БГНЕС. Най – общо мотивите, които ще изложат в жалбите са за продължителното водене на делото в досъдебното производство, съществени процесуални нарушения – нарушения на правото на обвиняемите. "Има фрапиращи нарушения, тези нощни разпити, този натиск, който се упражнява върху тях", каза той.

Димитринка, която от години е във Великобритания ще се върне в България, ако бъде оправдана. "В момента работя по това да бъдат върнати и нейните лични документи, тъй като в предварителното производство документите й са иззети и от нашето посолство в Англия. Но с решението на първата инстанция всички документи ще й бъдат върнати и няма пречка тя да се върне в България", каза той и посочи, че Димитринка има желание да се бори до край.

Адвокатката Надежда Георгиева бе намерена мъртва в дома й, убита със сатър в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 г. На 19 декември 2011 г. пред съда свидетел по делото - затворникът Илия Николов, заяви, че Надежда Георгиева била любовница на бившия главен прокурор Никола Филчев. Николов бе доведен от затвора в Ловеч по нареждане на съдия Владимир Астарджиев.

Свидетелят, който според прокуратурата е изключително важен, разказа, че бил в една килия с Пламен Калайджиев. Така, според него, именно Калайджиев разказал, че убитата адвокатка е била любовница на бившия главен прокурор Филчев. И че той е съдействал за това Димитринка Атанасова да избяга във Великобритания. Самият Пламен Калайджиев обаче, който заедно с Атанасова и Орлин Аврамов е подсъдим за убийството, заяви, че няма спомен да е бил с Николов в една килия. Изтъкна още, че нещата, които той твърди, не са верни.