Мария Габриел: Положението в земеделието е катастрофално

Връщат се старите порочни практики да се плащат големи суми за външни консултантски услуги

Положението в земеделието е катастрофално, има пълен блокаж на европейски програми. Това заяви в Хасково кандидатът за евродепутат от листата на ПП ГЕРБ Мария Габриел на среща с членове и симпатизанти на  партията, съобщиха от пресцентъра на партията.

Тя предупреди, че в момента процентът на усвояемост на средствата по европрограмите е много нисък, което ще бъде пагубно за малките и средни земеделци и фермери. „В момента животновъдите получават в пъти по-малки субсидии, от колкото по време на управлението на ГЕРБ. Подобно е и положението с тютюнопроизводителите“, посочи кандидатът за евродепутат от ПП ГЕРБ.

Според Габриел, се връщат старите порочни практики да се плащат големи суми за външни консултантски услуги. Като пример тя посочи  определените 167 милиона за консултантски услуги в Програмата за развитие на селските райони, която предстои да бъде внесена за одобрение в Брюксел. „Те са разписани така, че от тях ще могат да се възползват само големи консултантски фирми“, каза още Мария Габриел.

 

Кандидатът за евродепутат от листата на  ПП ГЕРБ Мария Габриел награди и лауреатите в Петия юбилеен международен конкурс „Творчество без граници” в Хасково. В конкурса, провеждан под патронажа на Мария Габриел, се включиха 627 деца и младежи от България с 1451 рисунки и 716 колажа. От Македония, Словения, Чехия, Испания, Украйна и Русия участваха 98 деца с общо 264 творби. Конкурсът е организиран от Фондация Еврика, Образцово Народно Читалище „Заря-1858”- Хасково и Компютърна школа „Вале”. Целта му  е да насърчи децата да пресъздадат своите чувства и настроения, използвайки техниката на дигиталната графика и живопис.
“Благодаря ви, че ми позволихте да се докосна до вашето изкуство, направихте ме изключително щастлива. Възхищавам се от таланта на българските деца, с който представят страната ни пред света”, заяви Мария Габриел.
Сътрудничеството й със школа “Вале” е от няколко години. Тя съдейства за организацията и провеждането на изложба на школата в Европейския парламент в Брюксел през месец февруари тази година.” Ще ви помагам, винаги с всичко което мога” , обеща Мария Габриел на децата.