Др. Стойнев: Въглищата поскъпват

С 10 на сто повече електроенергия е произведена от миналата година

Цената на въглищата ще бъде увеличена. Това обяви в Стара Загора министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Стара Загора.

Считано от началото на новия регулаторен период, от 1 юли, цената на въглищата, добивани от „Мини Марица Изток", ще се увеличи от 75 лева на 77 лева за тон условно гориво. Това е второто увеличение на цената на въглищата за последните 12 месеца. През лятото на 2013 г. цената бе увеличена от 71,5 лева на 75 лева. Тази мярка ще доведе до допълнително финансово стабилизиране на мините. Според Стойнев, това увеличение не е достатъчно.

С 10 процента е увеличено производството на електроенергия в сравнение с пролетта на миналата година, а общо за комплекса нарастването е с 37 на сто. 

Благодарение на предприетите от нас законодателни промени в сектор Енергетика, през месец октомври миньорите от „Мини Марица изток” ЕАД добиха рекорден добив на въглища от 3 512 хил. тона”, припомни министър Стойнев и добави, че в момента в предприятието се работи на четири смени и всички заплати и социални плащания са изплатени на 100% към служителите. През декември в дружеството бе реализиран най-високият месечен добив в историята на държавните мини през последните 20 години.

„Вече говорим и за подписан договор за доставка на нов компактен роторен багер, както и за подмяна на 2 амортизирани багера с нови такива, осигурени чрез сключено споразумение по Международен фонд „Козлодуй” с Европейската банка за възстановяване и развитие ”, допълни още Драгомир Стойнев.