Борисов: Вотът на недоверие е тест за ДПС

"Ако не го допуснат, ще стане ясно на всички, че има нещо, което крият", категоричен е лидерът на ГЕРБ

Вотът на недоверие срещу правителството, който ГЕРБ ще внесе в петък, ще бъде тест за коалиционния партньор на БСП - ДПС. Това подчерта днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който участва в кръгла маса между неговата партия и Реформаторския блок по енергийните теми.

Исканата оставка е свързана именно с провала на кабинета на Пламен Орешарски в сферата на енергетиката - скандала с газопровода "Южен поток", докарването до несъстоятелност на енергийните дружества НЕК и БЕХ, зависимостта на ДКЕВР спрямо определени политически интереси.

"Този вот е тест за ДПС", заяви Бойко Борисов и добави: "Ако не го допуснат, ще стане ясно на всички, че има нещо, което крият".

На днешната среща между ГЕРБ и реформаторите стана ясно, че управляващите са излъгали в голяма част от изнесената информация по проекта "Южен поток", внасяйки едновременно с това законови промени, които напълно противоречат на законите на ЕС - въпреки предупрежденията на енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер, че ЕК ще наложи сериозни санкции спрямо България.

Според Борисов страната ни има големи находища и огромни възможности да бъде износител на газ, както и на нефт и петрол. Въпреки всичко ГЕРБ е "за" изграждането на "Южен поток", стига да то да е съобразено с европейското законодателство. Реформаторският блок пък вижда в проекта в сегашния му вид опит на руската компания "Газпром" да сложи ръка върху българската газопроводна мрежа".

"Огромни пари изтичат в България", обоснова вота на недоверие лидерът на ГЕРБ. "Няма тема, по която да имаме добра оценка на правителството", коментира той, давайки пример за практиките на БСП с редица проекти, започнати в предишното им управление и заварени в плачевно състояние от кабинета на ГЕРБ.

"Те са царе на първите копки - Дунав мост II имаше четири първи копки и накрая беше провален", коментира Бойко Борисов.

Според него сценарият "Белене" се повтаря и за Седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" - "Харесало ни е, така ще го направим, но след 2016 година, когато друг трябва да седне на масата да преговаря“.

"Не мога да подмина така леко и ДКЕВР, продължи той, защото има институции в България, които трябва да бъдат независими. ДКЕВР трябва да бъе най-безпристрастна, защото хората трябва да знаят защо цената на тока се покачва".

Не на последно място вотът на недоверие е мотивиран от финансовото състояние на енергийните компании НЕК и БЕХ, докарано, по изчисления на ГЕРБ, до дефицит съответно от 3,2 и 1,74 млрд. лева.