Торнадо отнесе покриви в Чепинци

Проливните дъждове потопиха западна България, водата отнесе жена в Кнежа

Над столичния квартал „Чепинци" този следобед премина торнадо, информира БиТиВи. От бедствието за щастие няма данни за пострадали хора, но материалните щети са значителни. Кметът на София Йорданка Фандъкова е пристигнала на мястото на инцидента. Четири от къщите в района са с отнесени покриви, а останалите сгради са с по-малки щети. От пожарната са се заели с отстраняването на опасни дървета, които са били повалени или скършени от бурята.

Общински екипи ще помогнат с материали на пострадалите семейства, за да може временно домовете им да бъдат покрити. Утре общински служители ще помогнат на засегнатите да попълнят документи с искане за покриване на щетите до Междуведомствената комисия.

Проливни дъждове заляха Западна България. Потоп застигна и Кнежа. От пресцентъра на МВР успокоиха, че една жена е паднала в шахта, но нейни съседи са успели да я извадят невредима.

Силна буря прекърши десетки дървета в Пловдив. Само за няколко минути в пожарната са получени над 20 сигнала. Паднали клони има в целия град, включително и върху автомобили. На по-сериозните случаи пожарната е изпратена да премахне големите дървета, като ги реже на части.

В Благоевград също стихията не премина, без да направи поражения. По време на бурята огромно дърво е смазало автомобил. Липа се е стоварила върху превозното средство, паркирано на оживена улица в близост до детска градина. За щастие няма пострадали хора.

Потопи има и в други балкански държави. Проливните дъждове са предизвикали наводнения в Сърбия, Босна, Херциговина и Хърватия. В редица от регионите в западната ни съседка е въведено извънредно положение. По думите на ръководителя на отдела за извънредни ситуации в МВР на Сърбия Предраг Марич в тези райони са изпратени спасителни екипи, а в южната част им помагат специалистите от руско-сръбския хуманитарен център в Ниш.

Лошите метеорологични условия са предизвикали наводнения в Босна и Херцеговина . В най-силно пострадалия кантон Сараево са евакуирани жителите на няколко домове, поради опасност от свлачища. Извън бреговете си са излезли реките Босна, Добриня и Миляцка. В кантона Тузла са наводнени големи участъци селскостопански земи, шосета и железопътни линии.В планинските райони е паднал сняг, снежната покривка достига 30 сантиметра.

В Хърватия проливните дъждове са били придружени с градушка. Поради наводняване на електоподавателната станция на областта Славония е било прекъснато електричеството за няколко часа. В планините на Хърватия също е паднал сняг.