Ценни монети откриха под Лъвов мост

Животът

15-05-2014, 08:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бум от иманярски набези край Дунав

Ценни монети се крият под Лъвов мост

Монетите ще бъдат предадени в Музея за история на София

Има открити монети при разкопките на Лъвов мост, каза пред агенция „Фокус” Надежда Кирова, директор на Общинския културен институт „Музей за история на София”. Монетите са заведени в полева инвентарна книга и ще бъдат предадени в Музея за история на София.

Кирова обясни, че за да получи разрешение да прави проучване, екипът трябва да предаде направените открития в най-близкия музей. По думите й в случая екип на Музея за история на София прави проучването и до момента е разкрита много малка площ, но разкопките не могат да продължат. „Не случайно не сме извикали комисия, защото трябва да имаме някаква сигурност, какво е открито до момента. Но ръководителят на археологическия екип каза, че в момента не може да работи, докато не махнат висящия колектор отгоре. Те ходят с каски, но това не е достатъчно, ако колекторът се срути”, посочи Кирова.

Тя обясни още, че разкопките там се извършват вече повече от месец, като първоначално са били от западната страна на Лъвов мост, а сега са от източната страна.