Нина Найденова: Ще работя за рестарт на икономиката ни

Кандидатът за евродепутат с коментар пред Plovdivutre.bg

"На българската икономика са й нужди чуждестранни инвестиции и средства за производство", коментира кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Нина Найденова. Пред Plovdivutre.bg икономистът припомни, че у нас 60% от фирмите се занимават с търговия на дребно и услуги, което не създава достатъчно работни места. По мнението на Найденова България се нуждае от активна икономика и високотехнологични производства, които да започнат да дават онази добавена стойност, както в БВП, така и в износа, който прави страната ни. "Ние в момента имаме само 3.4% високотехнологични проудукти, които изнасяме. Всичко останало са суровини и материали, които са с ниска добавена стойност и които не допринасят за нашето развитие. Само ако сравним нашият тип икономика с тази на Румъния, можем бързо да си отговорим на въпроса защо след като влезнахме по едно и също време в ЕС, те бележат само за 2013 3.5% икономически растеж, а ние оставаме на 0.6%. Това е заради различният тип икономика", категорична е Найденова. Според нея всичко, което искаме да реализираме - и образование, и здравеопазване, и различен вид социална политика, минава през рестарта на икономическата ни политика.

По мнението й в Европейския парламент трябва да изпратим експерти, които да защитават интересите ни. "Битува едно разбиране, че отиват 17 чиновника, които така или иначе, в контекста на 750 представители в Европейския парламент, няма какво да направят. Това обаче не е така. Защото в следващия период ще се взимат важни решения за развитието на Европейския съюз. Дали Европа наистина ще тръгне на две скорости? Ако стане обединение на база еврозоната и страните, които в момента са въвели еврото като своя валута, какво се случва с България? Ако България продължи да бъде пасивна в европейския дебат, ако представителите ни в ЕП не могат да надмогнат своите партийни пристрастия и лоялност и да се обединят поне по три национални приоритета, които да защитават? Да, наистина в такъв случай пращаме само чиновници и хора, които да вземат едни прилични заплати", коментира Нина Найденова. Според нея обаче ЕС предлага много възможности, инструменти, чрез които да влизат средства у нас и по този начин държавният бюджет да се освобождава от натоварвания, които можем да финансираме чрез европейските програми.

По думите й в последните заседания на ЕП станало ясно, че Европа върви все повече към централизация и обединяване на националните политика. "Една от следващите стъпки най-вероятно ще бъде страните-членки да поверят бюджетите си и националните данъчни политики на Европейската комисия. Което на практика означава, че ако нашият интерес не бъде защитен наистина достойно, има голяма опасност България да изгуби своя суверенитет. Страната ни може да има своето достойно място в Европа, но тя трябва да го защити. Нищо не се получава така по презумция, само защото сме вече член на ЕС."

Найденова припомни, че вноската, която плащаме в ЕС, е в пъти по-голяма от това, което ни се връща обратно. Причината според нея е липсата на желание да отстояваме и да се борим.

Нина Найденова е четвърта в листата на Алтернатива за Българско Възраждане. Тя е икономист. Завършила е международна търговия в Пловдивския университет и финанси в Стопанската академия в Свищов. Работи като търговски директор в международна компания. Владее немски и английски език.