Полицията репресира активисти от социалните мрежи

Администратори на ФБ групи алармират за натиск от органите на реда

Двама от най-активните в социалните мрежи протестъри Петър Терзиев и Светослав Джуров са били привиквани от полицията в Стара Загора, за да отговарят на въпроси по анонимен сигнал, според който са отправяни заплахи към ромското малцинство в града.

Обект на полицейски посещения и привиквания са били още няколко души, но само Терзиев и Джуров са се осмелили да бъдат споменати имената им. Това съобщиха на пресконференция днес администратори на ФБ групите "Истината за Стара Загора", "Социални диагнози" и "Да спасим Аязмото".

Администраторите на групите Йордан Йорданов, Илиян Илиев и Кристиян Петков разказаха, че действията на полицията са започнали веднага след проведения протест - флаш моб в понеделник вечерта, който бе организиран срещу спряното събаряне на незаконните къщи на ромите в местността "Борова гора" и кв. Лозенец. Йорданов, Илиев и Петков твърдят, че активистите са били привиквани или посещавани по домовете или местоработата си. Накарани са да пишат обяснения и да подписват протоколи.

Петър Терзиев е един от хората, които най-често са изпращали сигнали за нарушаване на обществения ред в кв. Лозенец и за незаконно изсичане на гори в района. Светослав Джуров е човекът, който направи национално достояние проблема с изсичането на парк Аязмото и построяването на незаконни къщи там, изпращайки сигнал до Нова телевизия.

Администраторите на ФБ групите ясно подчертаха, че това е натиск от страна на полицията, след като последната си позволи да не изпълни кметската заповед да охранява акцията по събарянето на 50 незаконни ромски къщи.

Йорданов, Илиев и Петков имат данни и, че не малко от активистите в групите са заплашени и на работното си място. По думите им, именно заради активната си дейност в социалната мрежа, двама души са били с последно предупреждение за уволнение от работодателите си.

На днешния брифинг двамата администратори съобщиха, че по информация на очевидци, в понеделник, когато бе обявена акцията за събарянето на незаконните постройки, през Първо РУП Стара Загора са били видени около 300 жандармеристи в пълно бойно снаряжение. По този повод Йорданов, Илиев и Петков изразиха съмнение, че аргументът на полицията, с който отказа да охранява събарянето на незаконните къщи, а именно - липса на достатъчно ресурс, не е реален. Те обясниха, че заповедта на кмета Живко Тодоров, след изпращането й в местната ОД на МВР, е била резюлирана до Министъра на вътрешните работи, който е дал хода на изпълнението на заповедта и е изпратил жандармерия в града. Но някой друг си е позволил незаконно да отмени законна заповед. И питат #КОЙ?

Към този момент от ОД на МВР Стара Загора не са излезли с официална позиция.