Калфин: Репресират хора на АБВ, ние не се плашим лесно

Държавната машина е впрегната срещу наши симпатизанти и членове, коментираха от АБВ

Има невиждана агресия и показен натиск на управляващите срещу активисти на АБВ, заяви в Пловдив кандидатът за евродепутат Ивайло Калфин. Уволняват от работа държавни служители, които са показали симпатии към нас. Има открита репресия, но ние няма да се уплашим, каза бившият министър на външните работи. По думите на Калфин държавният апарат се използва, за да се атакуват симпатизанти на коалицията. Стана ясно обаче, че АБВ е готова да защити правата на всеки засегнат у нас и в Европа.

Четвъртата в евролистата Нина Найденова заяви, че в петък Никола Петков, който бил служител във ВиК-Пловдив, е уволнен, след като бил забелязан да раговяра с нея в Карлово. Той беше кандидат за кмет, човек със сериозно влияние в региона. Тя даде пример и с млад бизнесмен от Пловдив, който след като показал подкрепата си за АБВ, получил внезапна данъчна проверка във фирмата си. По информация на кандидатите за евродепутати от листата на Георги Първанов до дирекциите на ДФ "Земеделие" е изпратено разпореждане за проверка и отчет за това кой служител с кого се среща и т.н. Според Калфин на Пернишкия университет е отказана държавна поръчка, защото кметицата на града открито е показала подкрепата си за АБВ.

"Не сме от вчера и няма да сме за два дни. Този, който ни притиска, обикновено си заминава преди нас", заяви Калфин.

Пред медии в Пловдив водачът на листата риторично попита защо по време на кампанията големите политически сили не искат да обсъждат бъдещето на България в Европейския съюз. Няма дебати, няма конкретни ангажименти, поне петима водачи на листи няма да стават евродепутати. Това показва, че ние сме улучили десетката, коментира Калфин. Според него моделът на първите 7 години членство са задълбочили социалното неравенство у нас - малко богати, много бедни и ликвидиране на малкия и средния бизнес.

Относно наказателната присъда от Страсбург на четвъртата в листата на БСП Достена Ангелова-Лаверн, Калфин заяви, че по силата на френското законодателство тя не може да бъде член за Европейския парламент. Той обясни, че даже асистентите на депутатите трябва да са с чисто съдебно минало, а по нашия закон само затворниците не могат да се кандидатират за депутати.

Калфин прогнозира тежък изборен ден. Тези, които носят отговорност за вота, ги съветвам да бъдат честни. Застъпниците на коалицията са готови за максимално наблюдение на изборния процес на 25 май, каза кандидатът за евродепутат.

Апелираме хората да дадат гласа си. Важно е!, допълни Нина Найденова. Нарушения ще има много. Да не стане така, че парите да победят, заявиха от АБВ. Масовото участие в неделя е важно. Колкото е по-ниска избирателната активност, толкова те могат повече да повлияят на изборните резултати, коментира и Калфин

На брифинга в Пловдив присъстваха и ген. Михо Михов и доц. д-р Георги Паскалев, бивш ректор на Медицинския университет в града.