Кой е Васил Чобанов – новият шеф на програма „Хоризонт“

Животът

21-05-2014, 21:30

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Комисията, определена за провеждане на конкурс за заемане на длъжността директор на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио, проведе на 16-и май 2014-а г. втория етап от конкурса – изслушване и събеседване с допуснатите кандидатите.

Комисията определи, че допуснатите петима кандидати са издържали конкурса успешно.

Комисията класира на първо място Васил Чобанов с аргументите, че формулираните от него приоритети за утвърждаване на програма „Хоризонт“ като информационен лидер, за засилване на обществената мисия на програмата и за развитието й като мултимедийна платформа, отговарят в най-голяма степен на предизвикателствата пред модерните обществени медии.

Г-н Чобанов представи пред комисията и своите конкретни планове и управленски намерения за развитието на програма „Хоризонт“ на БНР.

Васил Чобанов е завършил право в Софийския университет. Бил е журналист в програма „Христо Ботев“ на БНР и радио „Свободна Европа“. Бил е и парламентарен секретар на Министерство на правосъдието и главен експерт в дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността“ на парламента. Досега беше главен експерт „Протокол и международна дейност“ във Върховния административен съд.

Новият директор на програма „Хоризонт“: Работодател ни е данъкоплатецът

Чобанов е представил пред комисията конкретните си планове и управленски намерения за развитието на „Хоризонт“:

Магията, която е „Хоризонт“, където съм започнал, всъщност още бях студент, има право да бъде не само информационен лидер, а и да се развива технологично. И това е едно от нещата, за които се надявам да работя заедно с всички колеги и да бъдат развивани най-новите технологии и да бъдат поставени в полза на онзи, който всъщност е работодателят на всеки, който работи в „Хоризонт“. Работодателят е данъкоплатецът. И това да бъде едно от чувствата, едно от усещанията дали сме си свършили добре работата и дали в някакъв момент не сме се превърнали в елемент на чиновници. Иначе е необходимо компетентно, мениджърско ръководство, което да осигури спокойствие и разумна промяна. Трябва да се върви напред. Една от идеите, която само слушателите на „Хоризонт“ сега ще чуят, комисията го чу преди два часа, е основната характеристика на „Хоризонт“ да продължи да се оптимизира, да се развива, а освен ефира, всичко, което минава през ефира да отива, да излиза в сайта на радиото. Всъщност, основната характеристика на „Хоризонт“ вече да бъде достъпност и избор на бързи, обективни информации, коментари, анализи. Малко хора имат време да стоят да чакат да чуят нещо, но когато се чуе, че някой е казал нещо, то трябва да можеш да си го изтеглиш. Достъпност и избор – това е идеята.