Почнаха го: Янаки Стоилов поиска главата на Станишев

Сергей Станишев е изгубил доверието както на електората, така и на съпартийците си

За следващите избори БСП трябва да е с ново ръководство. Думите са на зам.-председателя на левицата Янаки Стоилов. Предстояща актуализация на правителствената програма ще има, заяви той, но не изключи и смени в Министерски съвет.


По думите му взетите мерки трябва да се изпълнят до една година, като задачите ще са конкретни и няма да са много. Трябвало да се усети непосредствено ефектът от реализирането им. Стоилов не отрече, че много хора не признават ролята на БСП в управлението и не са доволни от действията им като мандатоносител.


"Явно ДПС много по-добре оползотворява своето участие в управлението, отколкото избирателите на левицата очакват от нея като посока на това управление и като реализация, която засяга държавните структури", не скри зам.-председателят на БСП.
Янаки Стоилов подчерта, че е необходимо да се преформулира и начинът на мотивиране на хората да гласуват, защото на евроизборите са показали, че имат много по-дълбоки мотиви от това ГЕРБ непременно да бъдат изместени от първото място.


"Те искат да видят друга перспектива, възможности за себе си, да видят дали поредицата от реални стъпки води до промяна в техния живот", отбеляза той и добави, че ако ДПС искат да продължат участието си в управлението, трябва да си дадат сметка, че това няма как да стане, ако с БСП не оправдаят присъствието си във властта с резултати, които намират по-голямо обществено признание.


Нужен е ясен и откровен разговор между ръководството на двете партии за вижданията им спрямо управление, а не с, както досега, с недомлъвки и излишна публична любезност. Все пак не мисли, че при утрешното гласуване правителството ще падне.