Цял месец проверки за колани и детски столчета в колата

Мисия Пловдив

30-05-2014, 14:00

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Миналото лято: 7 деца са загинали на пътя

Увеличават се катастрофите с деца, КАТ взема мерки за лятната ваканция

Млада пловдивчанка се обзаведе с акт още при старта на голямата полицейска акция "Ваканция. Да пазим живота на децата на пътя!". Качила се набързо в колата си, за да отскочи до магазин, тя бе засечена точно пред сградата на Новотела, откъдето започнаха проверките в града. Изряден шофьор съм, за първи път ми се случва да карам без колан, опита да обясни нарушителката Ваня, но това не я отърва от наказание.

По същото време мина и автомобил със софийски номер. Зад волана се оказа млада жена, возеща малкия си син. Шофьор съм от около пет години, винаги ползвам колани и столче за детето, категорична бе Виктория.

Акцията се провежда из цялата страна. В Пловдив засилените проверки ще са в периода 1 юни – 30 юни, поясни говорителят на КАТ – инспектор Ботьо Гергинов. Статистиката е показателна - през изминалите няколко години се е увеличил броят на пострадали деца, точно защото не са били с колани, а също и не са се возили в детски столчета и седалки, посочи той.

Точно поради тази причина ще се следи най-вече за колани и наличие на столчета за деца. Планирани са среща с кметовете на общините, оглед на наличната хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Преди началото на ваканцията ще има и разговори с учениците.

Черна статистика:

До 29 май 2014 година на територията на Пловдивска област 12 деца са пострадали като пешеходци, едно дете е загинало в катастрофа, а 24 са ранени като пътници в коли. В 4 от случаите водачи са били деца, управляващи мотопеди и мотоциклети.

За 1 юни

Засилено ще е полицейското присъствие за Деня на детето, служители на КАТ ще участват във всички организираните акции и тържества, ще има и патрули в близост до учебните заведения.